Η αρώνια είναι ένα φυτό ανθεκτικό. Τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών των καρπών της ενισχύουν την άμυνα του φυτού και έτσι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερους εχθρούς και ασθένειες. Γι’ αυτό και ως καλλιέργεια μπορεί με μεγάλη επιτυχία να υπάρξει βιολογική, χωρίς να χάσει από τις αποδόσεις της. Μόνη αξιοσημείωτη απειλή μπορούν να θεωρηθούν τα άγρια πουλιά, τα οποία έλκονται από τους καρπούς του φυτού. Για την αποφυγή απώλειας παραγωγής από τα πουλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συμβατικές μέθοδοι που εφαρμόζονται και σε άλλες καλλιέργειες (δίχτυα, σκιάχτρα κλπ).
Πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας ακολουθώνται οι τυπικές εργασίες βελτίωσης του εδάφους που προβλέπονται για την εγκατάσταση καρποφόρων καλλιεργειών. Στην περίπτωση της αρώνιας ο καλός καθαρισμός του χωραφιού από τα άγρια χόρτα, τόσο πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας, όσο και κατά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης του φυτού, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς τα άγρια χόρτα είναι βασικός παράγοντας παρεμπόδισης της σωστής ανάπτυξης του φυτού και μείωσης της παραγωγικότητας της καλλιέργειας. Μετά την ηλικία των 4-5 ετών το φυτό αναπτύσσει ανθεκτικό ριζικό σύστημα μέσω των παραφυάδων και το καθάρισμα από τα άγρια χόρτα είναι αναγκαίο μόνον μεταξύ των σειρών της καλλιέργειας.
Τα φυτά μπορούν να φυτευτούν είτε πυκνά ή αραιότερα (2-3m η απόσταση ανάμεσα στα φυτά και 3-4m η απόσταση ανάμεσα στις γραμμές). Στην πυκνότερη φύτευση επιτυγχάνονται μεγαλύτερες αποδόσεις, όμως στην αραιότερη φύτευση γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και έτσι μειώνονται οι κίνδυνοι ανάπτυξης ασθενειών.
Η συγκομιδή της παραγωγής λαμβάνει χώρα περίπου από τα μέσα του Αυγούστου έως τα τέλη του Οκτώβρη. Η ένδειξη πως ο καρπός είναι έτοιμος για συγκομιδή δίνεται από το σκούρο μελανό χρώμα του, ενώ με μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούμε να αποφασίσουμε για τη συγκομιδή του, όταν έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα μέσα για τη μέτρηση και την επιλογή του ιδανικού επιπέδου των ανθοκυανινών του καρπού. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει χειρονακτικά ή και με τη χρήση μηχανικών μέσων, καθώς τα φυτά είναι αρκετά ανθεκτικά στη μηχανική καταπόνηση. Η χειρονακτική μέθοδος ενδείκνυται όταν ο καρπός προορίζεται για νωπή κατανάλωση, ενώ στην περίπτωση που ο προορίζεται για μεταποίηση ή κατάψυξη μπορούν να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της μηχανικής συγκομιδής.