Η αρώνια είναι ένα θαμνοειδές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και παρουσιάζει πολλά επιμέρους είδη. Η καλλιέργειά της συναντάται περισσότερο σε χώρες της Β. Αμερικής, του Καναδά, στην Ευρώπη και στην Ασία.

Αρώνια η μελανόκαρπη

aroniaΗ αρώνια η μελανόκαρπη είναι ένας μακρόβιος φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να φθάσει σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα. Η ονομασία του προέρχεται από το χρώμα των καρπών του που, στη φάση της πλήρους ωρίμανσης, η οποία λαμβάνει χώρα στα τέλη του Αυγούστου, είναι σκούρο μελανό. Αποτελεί ένα είδος αρώνιας, που μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες τις Ελλάδας.

Ως φυτό είναι ολιγαρκές και μπορεί να αναπτυχθεί σε διαφορετικά υψόμετρα, από 400 έως 1500 μέτρα, διαφορετικά  κλίματα και διαφορετικά εδάφη (αμμώδη, αργιλώδη, πηλώδη). Ταχύτερη ανάπτυξη, όμως, σημειώνει σε μέρη που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια,  όπου το κλίμα είναι υγρό και το έδαφος ελαφρό και τυρφώδες.

Η ταχύτητα ανάπτυξης του φυτού είναι αργή (30-40 εκ. το χρόνο) αλλά η διάρκεια ζωής του είναι μεγάλη (μέχρι και 100 έτη). Το φυτό αρχίζει να αποδίδει καρπούς στο δεύτερο έτος από τη φύτευσή του, φτάνοντας σε πλήρη παραγωγικότητα μετά το 5ο έτος, η οποία διατηρείται μέχρι την ηλικία των 25-30 ετών. Η απόδοση του φυτού κυμαίνεται από τα 4 έως τα 12 κιλά ανά θάμνο, ανάλογα με τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται.

Μελανόκαρπη Vickings

29Οι βασικές ποικιλίες της αρώνιας της μελανόκαρπης είναι η Nero και η Vickings. H ποικιλία Vickings, έχει λιγότερο στιφή γεύση και αποφέρει μεγαλύτερο σε μέγεθος καρπό από τις άλλες ποικιλίες. Το πρώτο της χαρακτηριστικό την καθιστά πιο εύγεστη στην κατανάλωση, ενώ ο μεγάλος καρπός, όταν αποξηρανθεί, δίνει μία περισσότερο ζουμερή σταφίδα σε σχέση με έναν μικρότερο άλλης ποικιλίας.